Virstanpylväät
Freestylefootbagissa on rajattomasti mahdollisuuksia oman temppuvalikoiman luomiseen. Tyylejä on yhtä paljon kuin pelaajiakin. Kuitenkin modernissa freestylessä tietyt perustemput löytyvät käytännössä jokaisen pelaajan temppuvalikoimasta. Aloittavan pelaajan on ehkä vaikea hahmottaa, mitä hänen tulisi aluksi harjoitella, ja jokin tärkeä perustemppu tulee helposti sivuutetuksi. Virstanpylväiksi voi kutsua linkkejä, drillejä ja komboja (temppusarjoja), jotka kertovat kehityksestä. Ne ovat tavoitteita, joiden onnistuessa tietää taas kehittyneensä paremmaksi. Tähän on koottu tärkeimmät virstanpylväät, joita jokainen voi tavoitella.
Aluksi tärkeintä on oppia potkimaan sulavasti. Sisäsyrjä- ja varvaspotku ovat tärkeimmät, mutta myös ulkosyrjä- ja polvipotkuja kannattaa hieman harjoitella. Potkujen ohella kannattaa opetella kuolettamaan. Ensimmäinen freestylen kannalta varteenotettava virstanpylväs kehityksessä on, kun saa tehtyä Toe Stall → Toe Stall -toistoja jalalta toiselle.
Kun kuolettaminen alkaa sujua, ja saa toe stalleja jalalta toiselle jo useamman putkeen, voi alkaa harjoittelemaan kiertoja. Ensimmäinen kiertotemppu on Around The World, joka tulee opetella tekemään molempiin suuntiin kiertämällä. Kun ATW:tä saa suuntaa vaihtelemalla 10 peräkkäin, voi jo sanoa osaavansa tempun.
Clipper (Inside Stall tukijalan takana) on ehdotonta opetella molemilta puolilta aikaisessa vaiheessa. Kaikilla jalka ei aluksi taivu tarpeeksi ja Clipper tuntuu vaikealta, mutta harjoittele sisäsyrjäkuoletuksia ja kuoletuksen tuomista sisäsyrjältä tukijalan taakse (Wrap), niin nilkka saa harjoitusta. Kun Clippereitä saa puolelta toiselle 10 peräkkäin, on saavuttanut yhden virstanpylvään.
Ensimmäisten opittavien kiertojen joukossa on myös Mirage ja Switch. Näistä tempuista saa myös ensimmäisen drillinsä (temppusarja joka toistuu molemmilta puolilta) kehitellyksi. Mirage → Switch-toisto on tärkeä virstanpylväs, ja sen harjoittelemista kannattaa jatkaa vielä, kun temput tuntuvat jo rutiinilta. Clipperin oppimisen jälkeen opetellaan Down (ent. Butterfly) Toe Stallista ja Clipperistä. Far Switch → Down -toisto on hyvä virstanpylväs tähän. Kun Down alkaa sujua, niitä voi alkaa tehdä peräkkäin puolelta toiselle.
Ensimmäisten peruskiertojen ollessa hallussa ja Clipperin vahvistuessa voi alkaa harjoittelemaan Ducking– ja Spinning-komponentteja. Clipperiä voi joutua harjoittelemaan jonkin aikaa, että saa tarpeeksi voimaa settaamiseen. Ducking Clipper puolelta toiselle on tärkeä virstanpylväs, kuten myös Spinning Clippereiden saaminen putkeen.
Illusion-kierto (Reverse Mirage) saattaa olla aluksi vaikeampi miltä näyttää. Kun niitä pystyy tekemään useamman putkeen, voi olla tyytyväinen.
Jokaisen pelaajan ensimmäinen tuplakierto (double dex) on tuplamaailma, eli Double Around The World. Jompikumpi suunta tuntuu taas aluksi helpommalta, mutta opettele molemmat. Kun näitä saa linkitettyä keskenään ruvetaan on se jo iso virstanpylväs.
Osis voi olla Clipperin helppoudesta riippuen alussa vaikea. Osista käytetään monissa isoimmissa tempuissa. Kun Osiksia saa kuusi putkeen voidaan jo puhua virstanpylväästä.
Kun Down alkaa sujua, voi ruveta harjoittelemaan Whirlejä. Kun näitä saa useamman putkeen (Video) voi alkaa harjoittelemaan Far Whirliä ja drillejä näillä tempuilla. Video
Swirl ja Twist (Reverse Swirl) ovat tukijalan takana tapahtuvia kiertoja. Clipperin täytyy olla vahva, jotta voi oppia Swirlin, mutta sen harjoitteleminen kehittää tasapainoa ja kontrollia.
Drifter on Mirage-kierto joka päättyy Clipperiin. Kun Driftereitä saa useamman putkeen (Video), voi alkaa harjoittelemaan Paradox Drifteriä, joka vaatii jo vähän vääntöä. Video
Open (ent. Pixie) ja Stepping ovat ensimmäisiä opittavia settejä (kierto tapahtuu ennen pallon lakipistettä). Open settiä kannattaa lähteä harjoittelemaan joko Switch- tai Mirage-kiertoon (Video) ja Stepping-settiä toisen puolen Down-kiertoon (Ripwalk). Video
Atomic-setti on aluksi vaikeampi oppia kuin Open tai Stepping, mutta Atomsmasher → Atomsmasher on tärkeä virstanpylväs.
Mixer (ent. Double Legover) ja Eggbeater ovat kahden kierron temppuja, joissa toinen kierto on Symple Switch. Tämä tarvitsee tarkan ajoituksen ja hieman voimaa jaloista. Video
Tässä vaiheessa pelaajalla on jo useita temppuja repertuaarissa ja mahdollisuudet kasvavat jo valtaviksi. On useita drillejä, joita voisi luonnehtia tässä vaiheessa virstanpylväiksi. Tässä niistä muutamia. Idol-drilli (Far Illusion → Whirl → repeat: Video), Blur → Dimwalk → repeat (Video), BAP-drilli (Paradon → Blur → repeat: Video), Open Mirage → Open Switch → repeat (Video) ja Ducking Down → Spinning Down → rpt (Video).
Seuraavaksi ei puhuta enää perusteista, vaan jo temppusarjoista, jotka ovat virstanpylväinä jo hyvän pelaajan määritelmiä. Far Whirl → Drifter → Barfly → repeat (Video), Rubberman-drilli (Video) ja Plasticman-drilli (Video) ovat kovaa tavaraa.
Viimeisinä virstanpylväinä aloittelijoille voidaan mainita seuraavat linkit. Tombstone → Tombstone (Video), Blurry Whirl → Blurry Whirl (Video) ja Blurriest → Blurriest (Video).
Muista että tässä virstanpylväät ovat suuntaa-antavia ja niiden väliin mahtuu paljon kehitystä.