Footbagin MM-kisat käydään Portlandissa
38. footbaglajien MM-kilpailut alkavat Yhdysvalloissa 6. elokuuta. MM-turnaus juhlistaa samalla footbagin 45-vuotista historiaa, kun kisat palaavat lajin syntysijoille Oregonin Portlandiin. Viikon mittainen turnaus huipentuu finaaleihin 11. ja 12. elokuuta. Kisoihin osallistuu noin 120 urheilijaa eri puolilta maailmaa, myös Suomesta.
Suomen mitalitoiveet ovat erityisesti verkkofootbagin puolella. Portlandiin matkaavan joukkueen ykkösnyrkkinä voidaan pitää verkkofootbagin nelinpeliparia Tuomas Kärki ja Matti Pohjola. Miehillä on yhteensä neljä maailmamestaruutta verkkofootbagin eri lajeissa, ja menestystä odotetaan tänäkin vuonna niin kaksin-, nelin- kuin sekanelinpelissäkin. Myös freestylen hallitsevan Suomen mestarin Santeri Karvisen edesottamuksiin verkkofootbagissa kannattaa kiinnittää huomiota: Helsinkiläinen saa Portlandissa parikseen kanadalaisen legendan, vuoden 2001 nelinpelin maailmanmestarin Yves Archambault’n.
Freestylefootbagin eri lajeissa Footbag Finlandia edustavat Karvisen lisäksi Aleksi Airinen, Juho Marjo ja Timo Aarnio. Marjo voitti kevään EM-kisoissa pronssia freestylen battlessa, ja hänellä on hyvät edellytykset onnistua myös MM-kisoissa.
Footbagin MM-kilpailut järjestetään tänä vuonna 38. kertaa. Turnauksen järjestää paikallinen seura Sole Purpose yhdessä kansainvälisen pelaajajärjestö IFPAn kanssa. Suomessa MM-turnaus on järjestetty kahdesti, Helsingissä vuosina 2005 ja 2011.
PS. Portland on isännöinyt footbagin MM-kisoja viimeksi vuonna 1997. Suomalainen footbagkulttuuri oli tuolloin vasta muodostumassa, mutta menestyksestä saatiin jo esimakua – tosin intermediate-sarjassa. Mika Koistinen nappasi nimittäin maailmanmestaruuden aloittelijoiden freestylessä, Jekke Ruotsalainen ja Olli Savolainen nelossijan aloittelijoiden tuplanetissä ja Tuomas Kärki niinikään nelossijan aloittelijoiden golfissa. Huikein suomalaismenestys oli kuitenkin ehkä Justin Sextonilla, joka saavutti nelossijan avoimessa Overall-sarjassa eli kaikkien lajien yhteispisteissä. Vuonna 1997 MM-kisoissa kilpailtiin freestyle- ja verkkolajien lisäksi vielä kolmen metrin paripomputtelussa ja viiden minuutin nopeuspomputtelussa (jonka muuan Andy Linder voitti tuloksella 1006). Overall-pisteitä ei enää lasketa, mutta Justin on näissäkin kisoissa mukana, tällä kertaa Masters-sarjan verkkolajeissa.