Peruspotkut
Footbagin opettelu alkaa peruspotkuista, vasta kun ne ovat kunnossa voi alkaa harjoittelemaan muuta. Pelaat sitten mitä tahansa footbagin lajia, on peruspotkujen hallinta välttämätöntä. Molempian jalkojen hallitsemisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Kun alussa heikompaa jalkaa jaksaa treenata enemmän, on siitä valtavasti etua myöhemmin.
Aloita peruspotkujen opettelu heittämällä rennosti footbag kädestasi ja yritä potkaista se takaisin käteesi valitsemallasi peruspotkulla.
Sisäsyrjä- ja varvaspotku ovat helpoimpia footbagin sujuvaan hallussapitoon. Käy kuitenkin läpi kaikki peruspotkut ja kun footbag alkaa vihdoin palata käteesi, voit unohtaa kädellä koppaaamisen ja alkaaa tekemäään omaa ennätystäsi pitämällä footbagiä ilmassa käyttämalla ainoastaan jalkojasi.
Sisäsyrjäpotku (video)
Sisäsyrjäpotku on yleisimmin käytettävä ja tärkein potku pelattaessa footbagiä. Potku tapahtuu koukistamalla hiukan tukijalkaa tasapainon säilyttämiseksi ja potkaisemalla footbagiä toisen jalan sisäsyrjällä kääntäen nilkkaa siten, että kenkä osuu footbagiin mahdollisimman vaakatasossa ja pallo lentää mahdollisimman suoraan ylöspäin. Kosketus footbagiin tapahtuu noin polven korkeudella.
Ulkosyrjäpotku (video)
Ulkosyrjäpotkua käytetään footbagin lentäessä hartioiden ulkopuolella. Varsinkin verkkofootbag-pelaajat käyttävät tätä potkua paljon pelissään. Ulkosyrjäpotku tapahtuu potkaisemalla kengän ulkosyrjällä footbag mahdollisimman tasaisesti ilmaan. Myös ulkosyrjäpotku tapahtuu noin polven korkeudella.
Polvipotku (video)
Polvipotkua käytetään kun footbag lentää kohti pelajan vyötäröä niin lähellä, ettei ole mahdollista käyttää sisäsyrjäpotkua. Potku tapahtuu koukistamalla hiukan tukijalkaa ja potkaisemalla footbagiä jalan reiden etuosalla polven ollessa noin 90 asteen kulmassa. Polvipotkua ei saa käyttää pelatessa verkkofootbagiä.
Varvaspotku (video)
Varvaspotkua on peruspotku freestylen pelaajille. Potku tapahtuu tapahtuu suoristamalla jalka juuri kosketushetkellä ja rennolla nilkalla, jolloin palloon ei osu kovaa ja se on helppo pitää kontrollissa. Kosktetus tapahtuu varpailla (jalkapöydällä) ja potku tehdään noin 20-30 cm:n korkeudella maanpinnasta.
Yleisiä ohjeita peruspotkuihin
- Vaihda jalkaa jokaisella potkulla, näin säilytät tasapainon helpommin. Aloittelijan yleinen virhe on käyttää vain vahvaa jalkaa ja pitää sitä ilmassa potkujen välissäkin, näin tasapainon menettää helposti ja pallo karkaa hallinnasta.
- Opettele potkiminen rennoksi, muista hengittää ja joustaa joka potkulla tukijalalla, pidä muu ruumis hallinnassa.
- Harjoittele kaikki peruspotkut molemmilla jaloilla varmoiksi, mutta jos olet siirtymässä freestyleen niin keskity enemmän sisäsyrjä- ja varaspotkuun, jos taas nettiin niin sisäsyrjä- ja ulkosyrjäpotkuun.
Tuhannen kosketuksen harjoitus
1 000 kosketuksen harjoitus on yksi tehokkaimpia harjoituksia aloittelijalle saada lisää kontrollia peliinsä. Myös edistyneet pelaajat käyttävät harjoitusta pelikontrollinsa lisäämiseen. Harjoituksessa on tarkoituksena saada yhteensä tuhat kosketusta footbagiin vuorojaloin tehtävillä sisäsyrjäpotkuilla. Pudotuksilla ei ole väliä. Footbagin pudotessa nostetaan se ylös ja jatketaan siitä luvusta mihin jäätiin kun footbag putosi. Näin jatketaan niin kauan kun on saatu yhteensä tuhat kosketusta footbagiin. 3–7 harjoituskerran (max yksi harjoitus/päivä) jälkeen huomaa pelaaja hallitsevansa footbagin kontrollissa yllättävän hyväksi. Aivan aloittelijan kannattaa parina ensimmäisenä päivänä valita kuitenkin pienempi luku kuin tuhat, vaikka kaksi- tai viisisataa.
Pelasitpa sitten mitä tahansa footbagin lajeista, peruspotkujen hallinta on välttämätöntä. Aloita pudottamalla footbag kädestasi, ja yritä potkaista se takaisin käteesi valitsemallasi peruspotkulla.
Käy tällä tavoin läpi kaikki peruspotkut, ja kun footbag alkaa vihdoin palata käteesi, voit unohtaa kädellä koppaamisen ja alkaa tavoitella omaa ennätystäsi pitämällä footbagia ilmassa ainoastaan jalkoja käyttäen. Muista käyttää tasapuolisesti molempia jalkojasi!